
Organisatie
De Vincentiusvereniging-Nederland (VVN) is opgebouwd uit plaatselijke verenigingen, die lid zijn van VVN. Elke plaatselijke vereniging is autonoom, met eigen bestuur en statuten, eigen beleid en werkzaamheden. Een aantal plaatselijke verenigingen kent nog (het stamt uit het verleden toen de vereniging vele malen groter was) de stedelijke Bijzondere Raad als overkoepeling van een aantal wijk- of parochiegebonden verenigingen die we conferenties noemen. De Bijzondere Raad is een tussenbestuurslaag, die veelal een coördinerende en stimulerende taak heeft. In de landelijke ledenraad hebben alle Bijzondere Raden en zelfstandige conferenties zitting. Formeel kan dit met twee personen, de afgevaardigde en de plaatsvervangend afgevaardigde. Deze ledenraad heet ook wel de Hoofdraad. Elke vereniging heeft één stem in de Hoofdraad, ongeacht de grootte van de plaatselijke vereniging.De Vincentiusvereniging-Nederland heeft een drietal taken:
- Fungeert als platform
- Is bestuurlijk centrum en beleidsorgaan
- Biedt ondersteuning en dienstverlening aan de gehele vereniging en al haar leden, aan werkgroepen en commissies en stimuleert het werk waar nodig en/of gewenst
Een schets:
Het bestuur van de Vincentiusvereniging-Nederland wordt gekozen door de leden tijdens een zitting van de Hoofdraad, de voorzitter in functie, de overige leden als lid. Het bestuur verdeelt onderling de overige functies. Het bestuur is verplicht verslag van haar werkzaamheden (inhoudelijk en financieel) te doen aan de Hoofdraad, het hoogste gezagsorgaan in de vereniging.
De speciale Werkgroepen en Commissies, permanent of ad hoc, worden samengesteld uit leden van de plaatselijke verenigingen. Zij brengen verslag uit aan het Bestuur VVN. Er kunnen werkgroepen zijn met vertakkingen naar plaatselijke verenigingen, bijvoorbeeld waar het gaat om concrete projecten.
Bestuur
Voorzitter: A.J.M. van den Hoogen
Waarnemend secretaris: P.M. Wilmink
Penningmeester: H. de Goeij
Bestuursleden: A.W.Th. ten Velde, P. Reijers en F. Ruffini