Geschiedenis
ONZE HISTORIE
Van Parijs naar de hele wereld
1833: De start
Op 23 april stichtte Frédéric Ozanam op 20-jarige leeftijd met bevriende studenten in Parijs de Conférence de Charité. Want met alleen praten kun je de wereld niet verbeteren, vonden zij. Ze bezochten arme gezinnen, hulpbehoevende zieken en ouderen en hielpen waar nodig. Steeds meer mensen hielpen hen, waardoor ze de hulp op grotere schaal konden aanbieden.
1846: Vincentiusvereniging in Nederland
Binnen 10 jaar was de Vincentiusvereniging actief in Italië, Spanje, Portugal, Duitsland, Ierland en België. De eerste conferentie van de Vincentiusvereniging Nederland werd op 10 februari 1846 opgericht in de sacristie van de kerk in de Oude Molstraat in Den Haag. Onder de naam Onze Lieve Vrouw werd de conferentie ingelijfd bij de Algemene Raad in Parijs. Na Europa volgde ook Noord- en Zuid-Amerika, Azië, Oceanië en Afrika.
Vincentius
Onze patroonheilige: Vincentius à Paulo
Al snel kozen de eerste leden Vincentius à Paulo als patroonheilige. Deze Franse priester werd in 1581 geboren in Pouy, Zuid-Frankrijk. In 1614 stichtte hij de eerste Confrérie de la Charité: een damesgezelschap dat zich richtte op zorg voor de armen. Drie jaar later volgde de mannelijke tegenhanger.
Hij stichtte ook de Congregatie van de Missie en Dochters der Liefde, en stond Koning Lodewijk XIII bij op zijn sterfbed. Hij werd ‘caritasminister’, die delen van het land voor de hongersnood behoedde, hulp verleende aan oorlogsslachtoffers en vluchtelingen, en een gaarkeuken oprichtte in Parijs.
Vincentius à Paulo stierf in 1660 in Parijs en is begraven in de kerk St. Lazare in Parijs. Paus Clemens XII verklaarde hem heilig in 1737.